Glasbeni tabor v KIS Beltinci

Zavod za turizem in kulturo Beltinci je 19. in 20. julija 2019 v okviru projekta Ljudska glasbena dediščina (Folk Music Heritage) organiziral dvodnevni glasbeni tabor, namenjen vsem, ki se ukvarjajo z glasbenim ljudskim izročilom. Tabor se je odvijal v Kulturno-izobraževalnem stičišču ljudske glasbe, vzpostavljenem v okviru omenjenega projekta v Beltincih. Mentorji delavnic so bili raziskovalke in raziskovalci iz Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU dr. Marija Klobčar, dr. Rebeka Kunej in dr. Drago Kunej ter profesor glasbe, Tomaž Rauch.

Prvi dan je bil namenjen teoretičnemu spoznavanju ljudske glasbene dediščine, osnovnih značilnosti izročila, spreminjanju izročila, odnosu do izročila, vlogi izročila, iskanju vlog ter načinov izvajanja in poustvarjanja.

Drugi dan je bil namenjen praktičnemu delu. Zbralo se je dvajset udeležencev različnih starostnih skupin, ki so s pomočjo mentorja izvajali različne ritmične strukture na temo prekmurske ljudske glasbe, se sproti pogovarjali, komentirali in reševali dileme. Ob zaključku tabora so se udeleženci zbrali v beltinskem parku, kjer so analizirali delo na delavnicah, predstavili svoje ugotovitve, podali mnenja in prišli do skupnega zaključka, da se znova srečajo naslednje leto na glasbeni delavnici v Beltincih.